Sirkeci-station, eindpunt van de Orient-Express

door

Het was voor mij als 'amateur-spoorweghistoricus' een bijzondere ervaring om op het eindstation van de Orient-Express te zijn: het Sirkeci-station in Istanbul. Hier arriveerden van 1889 tot 1978 de reizigers uit Londen en Parijs na een reis van ruim drie dagen. Beroemdheden zoals Mata Hari en Agatha Cristie zetten hier voet op het perron. Wie nog verder wilde reizen naar Bagdad of Cairo kon in het Haydarpaşa-station aan de overzijde van de Bosporus de Taurus Express nemen.

Het stationsgebouw is in 1890 gebouwd door de Duitse architect August Jachmund. Hij verdiepte zich in de Ottomaanse bouwkunst en ontwierp in Orientalistiche stijl. Het is merkwaardig dat een niet-Ottomaan in Constantinopel een gebouw ontwerp in 'Ottomaanse' stijl, die te herkennen is aan de ronde ramen, bogen en torentjes.

Er is een klein, rommelig spoorwegmuseumpje gevestigd in een van de ruimtes van het station.

Nog steeds arriveren er internationale treinen op het eerste spoor van het Sirkeci-station. Niet meer uit Parijs meer wel uit Roemenië, de Balkan en Griekenland. Dit zal in 2015 voorbij zijn als de tunnel onder de Bosporus klaar is, waaraan momenteel hard wordt gewerkt. Er komen nieuwe ondergrondse stations en zowel Sirkici als Haydarpaşa worden buiten gebruik gesteld. De gebouwen zullen bewaard blijven, maar de sporen worden opgebroken. De stations krijgen waarschijnlijk een bestemming als hotel. Tijdens m'n bezoek was er in de stationshal een expositie van architectuurstudenten uit Leipzig, die stedenbouwkundige plannen hebben gemaakt voor de toekomstige bestemming van het station en de omgeving.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties