30 nov 2010

Haydarpaşa-station in Istanbul

Zondag 28 november heeft een felle brand het dak van het Haydarpaşa-station in Istanbul verwoest. Het gebouw zelf is grotendeels bewaard gebleven maar heeft zware waterschade. Er is aangekondigd dat het station in oude staat hersteld zal worden.

Begin mei was ik in Istanbul en heb toen de bovenstaande foto's gemaakt van het station, dat pal aan de Bosphorus ligt aan de Aziatische zijde van de stad. Ik ben er speciaal gaan kijken vanwege de bijzondere spoorweghistorie; het is gebouwd in 1908 als beginpunt van de Bagdad-spoorlijn, die een belangrijke rol speelde in de ontsluiting van het Midden-Oosten. De spoorlijn werd aangelegd door een Duitse onderneming, de Anatolische Eisenbahngesellschaft. Vandaar dat het station in neoclassicistische stijl werd ontworpen door Otto Ritter en Helmut Conu. Het rust op maar liefst 1100 houten palen.

Reizigers die met de Oriënt-Express naar Constantinopel kwamen, konden overvaren naar Haydarpaşa en daar hun reis vervolgen naar Bagdad of Beiruth. Tegenwoordig rijden er vooral binnenlandse treinen vanaf Haydarpaşa, o.a. naar Ankara.

Arjan den Boer

publicist en rondleider

informatie  |  agenda  |  english

7 dec 2010
20 nov 2010

Prijsuitreiking Wiki Loves Monuments

5 nov 2010

Venice Simplon-Orient-Express op Amsterdam CS

16 jan 2011

De Gruyter-winkel uit 1911 aan de Bemuurde Weerd

30 jan 2011

Hofplein-viaduct: het langste Rijksmonument?

Haydarpaşa, Istanbul terug naar tekst home