Tuinen en kassen van Kasteel Twickel

door

Met de vrijwilligers en medewerkers van Slot Zuylen brachten we een bezoek aan het kasteel en landgoed Twickel in Ambt Delden (Twente). De oudste delen van het kasteel dateren uit 1551 en in de 19e eeuw werd het flink uitgebreid. Het kasteel werd achtereenvolgens bewoond door de geslachten Van Wassenaer Obdam, Van Heeckeren en ‒ tegenwoordig ‒ Zu Castell-Rüdenhausen. Het interieur is zowel historisch als kunsthistorisch erg rijk. Helaas mochten we binnen geen foto's maken.

Bijzonder aan Twickel is dat het bijbehorende landgoed met meer dan 100 boerderijen nog steeds bestaat en voor inkomsten zorgt. In de Landgoedwinkel worden eigen producten verkocht.

Oranjerie
De oranjerie is in de 19e eeuw herbouwd naar 18e eeuws voorbeeld. Hier overwinteren de citrusbomen die in de zomer buiten voor de oranjerie opgesteld staan. Sommige zijn zo'n 300 jaar oud. Ze maken tegenwoordig deel uit van de Nationale Plantencollectie en hebben daarmee een beschermde status. Het bezit van exotische planten en van oranjeboompjes in het bijzonder was in vroeger eeuwen een statussymbool.

Rotstuin
De overgang van de formele tuin rond de oranjerie naar het landschapspark wordt gevormd door de 'rotstuin', een siertuin in Victoriaanse stijl. Deze is vanaf 1930 aangelegd door barones van Heeckeren van Wassenaer. Deze prachtige tuin doet niet onder voor bekende Engelse equivalenten ‒ ook niet wat betreft onderhoud.

Landschapspark
De landschapstuin, aangelegd vanaf 1770, wordt gekenmerkt door grote waterpartijen en bloeiende rododendrons in verschillende kleuren. Opvallend element is het Bergje met een tempeltje, ontworpen door landschapsarchitect Zocher in 1835, maar pas uitgevoerd in 2008. Bij een gedeeltelijke herinrichting van de tuin door landschapsarchitect Michael van Gessel zijn de afgelopen jaren ook nieuwe 'tuinsieraden' aangebracht, zoals enkele markante bruggen.

Kassen
In de grote ommuurde moestuin, buiten het huispark gelegen, zijn mooie kassen bewaard uit het begin van de vorige eeuw. Naast de grote pronkkas of Iron House staat er een zeldzame houten anjerkas. De moestuin heeft ook nog een drietal pits: smalle, verdiepte kassen of anders gezegd verhoogde kweekbakken. Hierin werden onder andere druiven geteeld. De kassen in de moestuin zijn onlangs prachtig gerestaureerd. Het Iron House heeft ook weer houten zonwering aan de buitenzijde.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties