Stencil Station

Hugo Kaagman in het Spoorwegmuseum

door

Vandaag werd in het Spoorwegmuseum de expositie Stencil Station geopend van graffitikunstenaar Hugo Kaagman. Kaagman komt voort uit de kraakbeweging in de punkperiode, maar is inmiddels een gevestigd kunstenaar. Hij werkt met uitgesneden sjablonen en spuitbussen op canvas en op voorwerpen. Bekend zijn zijn werken met Delftsblauwe motieven, zoals die onder andere te zien zijn in station Amsterdam Centraal en een gebouw in Enschede.

Kaagman heeft zijn atelier op een perron van Station Amsterdam RAI. Treinen zijn een veelvoorkomend motief in zijn werk, zoals in het Spoorwegmuseum te zien is op zo'n 70 kunstwerken. Tijdens een rondleiding door de expositie vertelde Kaagman waar hij zich naast treinen door laat inspireren, zoals affiches en beelden van internet. Ook de actualiteit komt terug in sommige schilderijen, zodat opeens Bin Laden en Pim Fortuyn opduiken tussen de treinen.

Speciaal voor Stencil Station heeft Hugo Kaagman drie collectiestukken van het Spoorwegmuseum beschilderd waaronder een diesellocomotief en een goederenwagon (video). Ze zijn voorzien van Delftsblauwe en andere kleurrijke motieven en het resultaat doet denken aan rijkbeschilderde treinen zoals die bijvoorbeeld in India rijden.

Ik vind het een leuke ontwikkeling dat het Spoorwegmuseum een kunstexpositie organiseert, met een mooie link naar de collectie en met een kunstenaar die een breed publiek aanspreekt. De expositie duurt nog tot 24 juni 2012.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties