Langs de route van de Simplon Orient-Express

door

De komende twee weken volg ik de route van de Simplon Orient-Express van Parijs naar Istanbul. Samen met Ben Bregman reis ik de beroemde trein na - niet in mahoniehouten rijtuigen of door stoom getrokken, maar met de treinen van nu. In tegenstelling tot de reizigers van weleer maken we de reis in etappes en bezoeken de steden langs de route zoals Milaan, Venetië en Belgrado.

Legendarische trein
De Simplon Orient-Express was van 1919 tot 1962 een variant van de legendarische Orient-Express, die sinds 1883 West-Europa via Wenen en Boedapest met Constantinopel verbond. Na de Eerste Wereldoorlog wilden de geallieerden Duitsgezind gebied mijden, en werd een route zuidelijk van de Alpen gekozen via de Simplon-tunnel tussen Zwitserland en Italiē - vandaar de naamsvariant met Simplon. Deze trein groeide in de jaren '20 en '30 uit tot de meest luxueuze van alle Orient-Expressen. Staatshoofden, diplomaten, kunstenaars, schrijvers en welgestelde toeristen maakten er gebruik van. Na de Tweede Wereldoorlog lukte het niet om de luxe status van weleer te herstellen.

Amerikaanse fotograaf
Behalve het traject zelf volgen we ook de voetsporen van de Amerikaanse fotograaf Jack Birns die in 1950 voor LIFE een reportage maakte van de treinreis. De bijna 1750 foto's uit het LIFE-archief vormen een unieke documentatie van de Simplon Orient-Express in z'n nadagen aan het begin van de Koude Oorlog. De foto's zijn gedigitaliseerd door Google maar nauwelijks beschreven en niet gelokaliseerd. De afgelopen tijd heb ik ze geordend en aan locaties gekoppeld. De komende weken gaan we de plekken die Birns aandeed opnieuw fotograferen.

Onze reis bestaat uit de volgen etappes:

Parijs - Montreux - Brig - Milaan - Venetië - Ljubljana - Zagreb - Belgrado - Sofia - Istanbul

De komende dagen kun je onze reis volgen op Twitter, Facebook of deze website. Ik wil minimaal dagelijks een foto posten; uitgebreidere versies in combinatie met foto's van Jack Birns volgen later.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties

Marjan 15 april 2014 15:11

Interesting and nice. Only that one photograph is wrongly marked. The road crossing is taken in Dimitrovgrad, not in Pirot, Serbia, as it says under the picture.

Arjan den Boer 15 april 2014 15:50

Thanks, this is now corrected.

The correct information is already in place in the final article:

http://retours.eu/en/09-sim...