Panorama's in de kassen van de Oude Hortus

Virtual Tour

door

Een van de mooiste verborgen plekken in het centrum van Utrecht is de Oude Hortus achter het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat. Echt prachtig zijn de kassen uit 1906, die in 2008 zijn gerestaureerd en weer vol tropische planten staan, waaronder de Victoria amazonica: de beroemde waterlelie met bladeren tot twee meter doorsnee. In de kassen van gietijzer, hout en glas waan je jezelf een botanicus rond 1900.

Foto Het Utrechts Archief Historie
In de jaren '90 heb ik nog colleges Kunstgeschiedenis(!) gehad in het oude Botanisch Lab, nu Universiteitsmuseum. Het gebouw had een bijzondere sfeer met mahoniehouten collegebanken, maar de tuin en kassen lagen er toen desolaat bij. De eerste verwarmde kas werd al in 1726 gebouwd in de Utrechtse Hortus Botanicus. De huidige kassen werden tot 1990 gebruikt voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. In de jaren '60 verhuisde de botanische tuin al naar De Uithof; de oude hortus verwerd tot parkeerplaats. De  Stichting Vrienden van de Oude Hortus en het Universiteitsmuseum hebben de tuin en kassen weer in oude glorie hersteld. Bij het Utrechts Archief is veel beeldmateriaal te vinden uit de hoogtijdagen van de Hortus Botanicus.

Olympus OM-DPanoramafoto's
Ik heb panoramafoto's in alle kassen gemaakt met m'n net aangeschafte Samyang 7,5 mm fisheye-lens, met een panoramakop van pt4pano en de nieuwe Olympus OM-D systeemcamera. Een compacte set die makkelijk mee te nemen is, maar waarmee panoramafoto's van hoge kwaliteit gemaakt kunnen worden.

Bekijk de panorama's vooral met de fullscreen-knop (rechtsboven)!

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties