Restaurant Le Train Bleu in het Gare de Lyon

door

 
Toen ik gisteren in Parijs was voor een boodschapje, heb ik ook even rondgekeken (niet gegeten!) in het fameuze restaurant Le Train Bleu in het Gare de Lyon. Het restaurant is nauw verbonden met de geschiedenis van de luxe treinreizen in de belle époque. Het werd in 1901 geopend door de Franse president Emile Loubet. Het kort daarvoor gebouwde Gare de Lyon was uitvalsbasis van de Compagnie des Chemins de Fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée (PLM). Vanaf dit station vetrokken treinen naar Zuid-Frankrijk, de Alpen en later ook Italië en zelfs Istanbul (de Simplon Oriënt-Express).

Affiche The Blue TrainHet restaurant is genoemd naar de even legendarische Train Bleu die vanaf 1922 naar de Franse Rivièra reed, voorzien van de meest luxueuze slaaprijtuigen van Wagons-Lits, waarvan de blauwe kleur de trein z'n naam gaf. The Blue Train vervoerde vanaf Calais vooral Engelse aristocraten en beroemdheden naar Nice, Monaco en andere mondaine oorden. Het restaurant bestond al eerder dan de trein en heet pas sinds 1963 Le Train Bleu. Daarvoor was het simpelweg het Buffet de la Gare de Lyon. Het diende regelmatig als filmlocatie, van Nikita tot Mr. Bean's Holiday. Het nog altijd hoog aangeschreven restaurant staat tegenwoordig onder leiding van chefkok Jean-Pierre Hocquet.

Het interieur is rijkelijk versierd met neobarokke vergulde elementen die meer dan 40 schilderingen omlijsten. Die tonen onder meer de bestemmingen van de PLM, zoals Marseille, Monaco en de Mont Blanc. Mooi is het woord niet, overdadig is nog een eufemisme. Wel proef je er nog altijd iets van de allure die rond 1900 verbonden was met verre treinreizen - alleen bereikbaar voor de happy few natuurlijk.

Tegenwoordig vertrekken vanaf Gare de Lyon de TGV's naar het zuiden en naar de Alpen - nog dezelfde bestemmingen dus als honderd jaar gelden, ook heel comfortabel maar omgeven met een stuk minder overdaad. De reis naar Nice kost nu geen twintig uur meer zoals destijds, maar nog slechts vijf.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties

Henk Visscher 8 februari 2015 17:43

Afgelopen vrijdagavond 6 februari hebben wij met z'n vieren van een voortreffelijk diner met bijpassende wijnen genoten in een adembenemende omgeving met ook nog eens een buitengewoon prettige bediening. Henk Visscher.