Rondkijken in bastion Sterrenburg

door

Dit bericht is uit 2011. De tuin van Sterrenburg is op Open Tuinendag 2 juli 2016 opnieuw geopend.

Gisteren was ter gelegenheid van de eerste Utrechtse Open Tuinendag bastion Sterrenburg opengesteld, dat verscholen ligt in het groen op de hoek van de singel nabij Ledig Erf. Ik had al lang de wens om daar eens binnen (of althans op de binnenplaats) te kijken. Het is een van de vier bastions die rond 1550 gebouwd zijn door Willem van Noort in opdracht van Karel V, naar Italiaans voorbeeld als antwoord op het nieuwe gevaar van het verrijdbare kanon. Ze droegen de namen Zonnenburg, Manenburg, Sterrenburg en Morgenster. Dat laatste bastion aan de noordkant van de stad (Nieuwekade) bestaat niet meer. Op Zonnenburg is de Sterrenwacht gevestigd; dat bastion is dus geopend voor publiek. Manenburg is in gebruik als kunstenaarsatelier en is alleen op Monumentendag of op aanvraag geopend. Sterrenburg is particulier bewoond en dus zelden of nooit opengesteld.

Sterrenburg is vergeleken met de andere twee het minst goed bewaard; alleen de oostelijke kazematten en het woonhuis daarbovenop, en een deel van de verdiepte binnenplaats (de binnenplaatsen van Zonnenburg en Manenburg zijn tegenwoordig overdekt). De huidige bewoner heeft er een mooie tuin aangelegd, de kazematten dienen in de winter als oranjerie voor de kuipplanten. De vorige bewoner was kunstenaar Hans van Dokkum van wie een mooie fotocollage van Sterrenburg vanaf een hoogwerker bewaard is bij Het Utrechts Archief.

Panoramafoto
Behalve de bovenstaande foto's heb ik ook een 360°-panoramafoto gemaakt. Fullscreen-knop rechtsboven aanbevolen!

Zie ook het 'verrijkte' panorama van Manenburg maakte en vergelijk de overdekte binnenplaats met de open en minder goed bewaarde van Sterrenburg. De bolwerken waren ooit vrijwel identiek.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties