100e verjaardag NS 3737/­Jumbo in het Spoorweg­museum

door

Op 28 augustus 1911 maakte de latere NS 3737 z'n eerste rit. De 100e verjaardag van Nederlands bekendste stoomlocomotief ging in het Spoorwegmuseum niet onopgemerkt voorbij. Joop van Zijl presenteerde de opening van een (kleine) expositie die te zien is tot 2 oktober. Daarbij interviewde hij drie oud-machinisten die de 'oude dame' nog bereden hebben.

De locomotief werd in 1911 gebouwd bij Werkspoor in Amsterdam voor de Staatsspoorwegen. Het was een van de eerste grote locomotieven van Nederlandse makelij. De SS 700-serie (later NS 3700) kreeg de bijnaam Jumbo vanwege het grote formaat. De 3737 werd beroemd toen deze in 1958 onder grote belangstelling de laatste stoomrit van de NS maakte: het einde van een tijdperk. Sindsdien staat de locomotief in het Spoorwegmuseum, maar er zijn twee periodes geweest dat deze weer rijvaardig werd gemaakt en ritten maakte. Inmiddels is besloten dat een nieuwe revisie financieel en praktisch niet meer mogelijk is - al dacht de vertegenwoordiger van de Vrienden van het museum daar bij de opening heel anders over dan directeur Paul van Vlijmen.

Bij de opening werd ook de modelspoorversie in H0 van de 3737 gepresenteerd door de firma Artitec. Het is de eerste Nederlandse stoomlocomotief die als 'betaalbaar' model verkrijgbaar is - digitaal voorzien van het originele geluid.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties