Kasteel Loenersloot eenmalig opengesteld

door

Vandaag stelde Het Utrechts Landschap Kasteel Loenersloot, gelegen aan het riviertje de Angstel, eenmalig open voor het publiek. Het bestaat uit een middeleeuwse toren en vooral 18e eeuwse uitbreidingen. De eenkennige en gesloten M.F.M. baronesse van Nagell was de laatste bewoner. Het Utrechts Landschap gaat het casco restaureren en wil het daarna vaker openstellen. Letterlijk een dag voor de start van de restauratie kregen bezoekers voor het eerst de gelegenheid een deel van het interieur te bekijken. Hier werd zeer druk gebruik van gemaakt.

Opvallend in het authentieke interieur zijn de 18e eeuwse geschilderde behangsels, waarvan sommige in slechte staat en andere onlangs al gerestaureerd, maar wellicht iets te grondig, waardoor ze als nieuw ogen.

Ook het park van Loenersloot is bijzonder: het werd in 1798 als vroegste voorbeeld van  Engelse landschapsstijl in Nederland aangelegd door Gerard van Laar.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties

Geurenland 1 december 2013 21:04

Leuk om de foto's van binnen eens te zien hier. Maakte er vandaag nog een foto van (staat op instagram 'geurenland'). Herinner met de oude dame. 'Geen drugs op mijn terrein' riep ze zwaaiend met haar stok toen ik een sigaretje rookte op haar landgoed. Je ziet hoe zo'n huis moeilijk te onderhouden is. Zou leuk zijn als het een mooie bestemming krijgt. Iets gezelligs. De kring van bijgebouwen er omheen is leuk. Er lag altijd een grote oogst. Appels, peren.