Kasteel Beverweerd

Werkhoven

door

Gisteren ben ik per kano over de Kromme Rijn naar Kasteel Beverweerd gevaren. Het kasteel is de afgelopen jaren prachtig gerestaureerd. Het bestaat uit een vierkant middengedeelte uit de dertiende eeuw, dat in de loop der eeuwen is uitgebreid met torens. In de negentiende eeuw vond een grote verbouwing plaats in neogotische stijl door de Utrechtse architect Christiaan Kramm. De gevels werden voorzien van een pseudo-natuurstenen pleisterlaag, die rond 1930 werd verwijderd en nu weer is teruggebracht.

Beverweerd is omring door een prachtig landgoed aan de Kromme Rijn, dat er nu wat verwilderd bij ligt. Het koesthuis uit 1830 is ook gerestaureerd.

Toen de laatste adellijke bewoners in de jaren '50 vertrokken, werd Beverweerd een kostschool. Na tien jaar leegstand kocht in 2005 zorginstelling Philadelphia het kasteel om er een vegetarisch bejaardenoord van te maken. Door wanbeleid kwam Philadelphia in financiële problemen, waarna het kasteel te koop kwam te staan. De inmiddels begonnen restauratie kon na korte tijd worden hervat. Tot er een definitieve bestemming is gevonden heeft kusntenaar en ex-vervalser Geert Jan Jansen er z'n atelier en expositieruimte.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties