16 jan 2011

De Gruyter-winkel uit 1911 aan de Bemuurde Weerd

Gisteren werd bij mij in de buurt, aan de Bemuurde Weerd OZ 3 in Utrecht, de gereconstrueerde belettering onthuld van de De Gruyter-kruidenierswinkel in Jugendstil uit 1911 - precies 100 jaar oud. Binnen zijn nog prachtige originele tegeltableaus zichtbaar. De winkels van De Gruyter waren rijk gedecoreerd en naast tegelkunst bijvoorbeeld voorzien van kroonluchters. De tegeltableaus werden ontworpen door Hermanus Oostveen en vervaardigd door Faiënce- en Tegelfabriek Holland in Hoograven. De kleinzoon van de ontwerper was bij de onthulling aanwezig.

Het terugbrengen van de belettering is een initiatief van Peter Spangers, auteur van het boek De kunst van De Gruyter. Volgens hem is dit het best bewaarde voorbeeld van een origineel De Gruyter-tegeltableau en hij sprak de hoop uit dat de rest van het interieur gereconstrueerd wordt.

Ik heb ook een panorama-foto van de tableaus gemaakt met de iPhone en twee PhotoSynths in hoge resolutie: linkertableaus en rechtertableaus. Die laatste navigeren wat minder handig, maar de kwaliteit is veel beter dan van het panorama. Samen geven ze hopelijk een goede indruk van de bijzondere tegeltableaus.

Arjan den Boer

publicist en rondleider

informatie  |  agenda  |  english

23 jan 2011

Een Rietveld-stoel uit Wijk C: Utrechtse stalen buismeubels

30 jan 2011

Hofplein-viaduct: het langste Rijksmonument?

7 dec 2010
30 nov 2010

Haydarpaşa-station in Istanbul

20 nov 2010

Prijsuitreiking Wiki Loves Monuments

Bemuurde Weerd, Utrecht terug naar tekst home