De Gruyter-winkel uit 1911 aan de Bemuurde Weerd

door

Gisteren werd bij mij in de buurt, aan de Bemuurde Weerd OZ 3 in Utrecht, de gereconstrueerde belettering onthuld van de De Gruyter-kruidenierswinkel in Jugendstil uit 1911 - precies 100 jaar oud. Binnen zijn nog prachtige originele tegeltableaus zichtbaar. De winkels van De Gruyter waren rijk gedecoreerd en naast tegelkunst bijvoorbeeld voorzien van kroonluchters. De tegeltableaus werden ontworpen door Hermanus Oostveen en vervaardigd door Faiënce- en Tegelfabriek Holland in Hoograven. De kleinzoon van de ontwerper was bij de onthulling aanwezig.

Het terugbrengen van de belettering is een initiatief van Peter Spangers, auteur van het boek De kunst van De Gruyter. Volgens hem is dit het best bewaarde voorbeeld van een origineel De Gruyter-tegeltableau en hij sprak de hoop uit dat de rest van het interieur gereconstrueerd wordt.

Panorama

Ik heb ook een panorama-foto van de tableaus gemaakt met de iPhone en twee PhotoSynths in hoge resolutie: linkertableaus en rechtertableaus. Die laatste navigeren wat minder handig, maar de kwaliteit is veel beter dan van het panorama. Samen geven ze hopelijk een goede indruk van de bijzondere tegeltableaus.

Update 2017

Het pand is gerenoveerd, uiteraard met behoud van de tegeltableaus, en biedt tegenwoordig onderdak aan de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Vrijwilligerscentrale

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties

Yola de Lusenet 16 januari 2011 18:18

Leuk dat hier aandacht voor is! Op de Haarlemmerdijk in A'dam is ook een mooie met wel 4 of 5 tableaus zie http://buurtwinkels.ahm.nl/... (buurtwinkels van AHM)

Het grappige is dat hier nogal wat "koloniale" taferelen te zien zijn -op de Buurtwinkel website staat iets met Arabieren- in dit pand waar nu al bijna 30 jaar een Marokkaanse slager gevestigd is - die best trots is op de tegeltableau's!

Redactie Aanzet & aanzetnet.nl 16 januari 2011 20:29

Mooi werk!
Heb op http://site.aanzetnet.nl/ gelinkt naar uw artikel en foto's http://www.tinyurl.com.au/10lb

Fred 16 oktober 2013 15:16

Leuk! Ik heb in de jaren 70 lange tijd ernaast gewerkt bij een toenmalige machinefabriek. De gruijter winkel tot definitieve sluiting meegemaakt. Toen al een prachtige winkel! Dit is een mooi initatief!