Venice Simplon-Orient-Express op Amsterdam CS

door

Vandaag trof ik de Venice Simplon-Orient-Express op Amsterdam CS, die daar eenmalig vertrok voor een reis naar Venetië. Dat was een mooi toeval, want ik ben erg geïnteresseerd in de Oriënt-Express en ik verzamel attributen en paperassen van deze legendarische trein. Nu is de Venice Simplon Orient-Express eigenlijk kitsch, want de echte Oriënt-Express rijdt al jaren niet meer. De VSOE organsiseert peperdure treinreizen voor vooral gefortuneerde bejaarden - maar doet dat wel met prachtig origineel materiaal, enkele tientallen rijtuigen die in de jaren '70 en '80 werden gekocht van Wagons-Lits, de originele exploitant. Daaronder zijn enkele zeer luxe Pullman-rijtuigen uit de jaren '20. Ze zijn voor veel geld teruggebracht in oude staat. Het was dus een buitenkans om dit materiaal in Amsterdam te bewonderen.

Er was veel belangstelling van treinenfreaks en het verraste reizigerspubliek. Leuk om te zien hoe deze historische trein met zijn pracht en praal bijna niemand onberoerd laat! Philip Freriks mocht op het fluitje blazen om het vertrek naar Venetië in gang te zetten. Hoewel ik alleen m'n iPhone bij me had, heb ik toch een aantal mooi foto's kunnen maken - al was ik bepaald niet de enige die dat deed.

Ik wil natuurlijk zelf ook nog wel eens mee met deze mooie retro-trein - maar niet eerder dan als ik met pensioen ben…

Update: niet voor het eerst in Amsterdam


De bewering dat de Oriënt-Express voor het eerst in Amsterdam was, klopt niet, zo blijkt uit de bijgaande afbeeldingen. De eerste is een affiche voor de Simplon Orient-Express uit ca. 1930. Er waren toen koerswagens (doorgaande rijtuigen) vanuit Amsterdam en Oostende, die in Frankrijk werden gekoppeld aan de trein naar Istanbul.

De tweede afbeelding is een recent koersbordje uit mijn eigen verzameling. De EuroNight 264 reed tot december 2009 naar Wenen en was het allerlaatste overblijfsel van de originele Orient-Express naar Oost-Europa (dus niet van de Simplon-route). Deze droeg als laatste reguliere dienst de legendarische naam Orient-Express. En ook die had koersrijtuigen vanuit Amsterdam, zoals dit bordje laat zien.

Wat wel klopt is dat de dure nostalgietrein Venice Simplon-Orient-Express, die sinds 1982 rijdt tussen Londen en Venetië, voor het eerst Amsterdam aandeed. In 1986 was er echter al een concurrerende nostalgietrein in Amsterdam, de Nostalgie Istanbul Orient Express, zoals blijkt uit deze foto's. De beide treinbedrijven voerden een jarenlange juridische strijd om wie de naam Orient-Express mocht gebruiken.

De Oriënt Express in het Centraal StationDe Oriënt Express in het Centraal Station
of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties