Prijsuitreiking Wiki Loves Monuments

door

Prijsuitreiking Foto: Sebastiaan ter Burg

Ik mocht vandaag een heuse prijs uitreiken! Vanwege rijksmonumenten.info had ab-c media namelijk een prijs beschikbaar gesteld voor de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments. De HTC Desire werd gewonnen door Marlies Bouten. De hoofdprijs ging naar Rudolphus. Er waren totaal 12.554 inzendingen. Gelukkig vielen m'n eigen foto's niet in de prijzen…

Boothuis JagtlustBoothuis Jagtlust in 's-Graveland door Marlies Bouten

Auteursrecht
Voorafgaand aan de prijsuitreiking organiseerde Wikimedia Nederland een miniconferentie. Vooral de bijdrage van Arnoud Engelfriet over auteursrechten vond ik interessant. Ik noteerde de volgende wetenswaardigheden (ook via @abcmedia):

Mijn mening werd bevestigd dat erfgoedinstelling vaak onterecht auteursrecht claimen of een soort pseudo-auteursrecht verzinnen. Alles waar geen auteursrecht meer op rust zou vrij beschikbaar moeten komen, ook digitaal; het is ons gezamenlijk erfgoed. Gelukkig zijn er ook instellingen die dat doen.

Ik begrijp wel dat instellingen bang zijn inkomsten mis te lopen, die hard nodig zijn - zeker in tijden van bezuinigingen. Maak dan een onderscheid tussen commercieel en niet-commercieel gebruik en stel een goed bruikbare versie (geen postzegelformaat) vrij beschikbaar - maar niet de hoogste resolutie.

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties