20 nov 2010

Prijsuitreiking Wiki Loves Monuments

Prijsuitreiking Foto: Sebastiaan ter Burg

Ik mocht vandaag een heuse prijs uitreiken! Vanwege rijksmonumenten.info had ab-c media namelijk een prijs beschikbaar gesteld voor de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments. De HTC Desire werd gewonnen door Marlies Bouten. De hoofdprijs ging naar Rudolphus. Er waren totaal 12.554 inzendingen. Gelukkig vielen m'n eigen foto's niet in de prijzen…

Boothuis JagtlustBoothuis Jagtlust in 's-Graveland door Marlies Bouten

Auteursrecht
Voorafgaand aan de prijsuitreiking organiseerde Wikimedia Nederland een miniconferentie. Vooral de bijdrage van Arnoud Engelfriet over auteursrechten vond ik interessant. Ik noteerde de volgende wetenswaardigheden (ook via @abcmedia):

  • Citeren mag zonder toestemming, ook met een plaatje, maar het moet strikt functioneel zijn
  • Sinds 2006 mag je beeld van gebouwen van levende architecten zonder toestemming verspreiden 'zoals het zich daar bevindt'
  • Er zit geen auteursrecht op satellietfoto's - want het is geen creatief product (wel rust er databankrecht op Google Maps als geheel). Hetzelfde geldt voor StreetView, de foto's worden geautomatiseerd genomen en zijn dus niet creatief.
  • Google zet er wel een copyright-teken onder maar dat heeft juridisch dan geen waarde.
  • Als de maker 70 jaar dood is mag je ook reproducties van anderen vrij gebruiken als die niet 'creatief' zijn. Bv. een scan van museumsite halen of uit een kunstboek scannen.
  • Archieven en musea die een 'gebruiksvergoeding' vragen voor werken waarvan de maker 70 jaar dood is baseren zich niet op auteursrecht; het is een vrijwillige onderlinge overeenkomst
  • Hetzelfde geldt als musea/archieven eisen stellen om hun voorwerpen te mogen fotograferen. Dat is geen auteursrecht maar soort 'huisregels' waar je al dan niet mee kunt instemmen.

Mijn mening werd bevestigd dat erfgoedinstelling vaak onterecht auteursrecht claimen of een soort pseudo-auteursrecht verzinnen. Alles waar geen auteursrecht meer op rust zou vrij beschikbaar moeten komen, ook digitaal; het is ons gezamenlijk erfgoed. Gelukkig zijn er ook instellingen die dat doen.

Ik begrijp wel dat instellingen bang zijn inkomsten mis te lopen, die hard nodig zijn - zeker in tijden van bezuinigingen. Maak dan een onderscheid tussen commercieel en niet-commercieel gebruik en stel een goed bruikbare versie (geen postzegelformaat) vrij beschikbaar - maar niet de hoogste resolutie.

Arjan den Boer

publicist en rondleider

informatie  |  agenda  |  english

30 nov 2010

Haydarpaşa-station in Istanbul

7 dec 2010
25 sep 2010

Oorlog en bevrijding in 3D

16 jan 2011

De Gruyter-winkel uit 1911 aan de Bemuurde Weerd

30 jan 2011

Hofplein-viaduct: het langste Rijksmonument?

Mariaplaats, Utrecht terug naar tekst home