Oorlog en bevrijding in 3D

door

In het Haags Historisich Museum was dit weekend voor het laatst de indrukwekkende tentoonstelling te zien van kleuren-stereodia's die Wim Berssenbrugge (1917-2007) maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij deed dit met twee aan elkaar gelaste Leica-camera's. De beelden laten onder andere het bombardement op Bezuidenhout zien en de bevrijding van Den Haag. Berssenbrugge was vanaf 1938 stereofoto-specialist en was ook actief in het verzet. Na de oorlog maakte hij nog vele stereofoto's over de hele wereld, onder andere voor ViewMaster.

Op de expositie kon je de stereobeelden op verschillende manieren bekijken: op grote afdrukken van de linker- en rechterdia met een ervoor geplaatste stereokijker, en op een projectie met twee beamers met polarisatiefilter, waarvoor je een brilletje kreeg uitgereikt. De kwaliteit van de beelden is erg hoog en het diepte-effect overtuigend. De beelden brengen de oorlogsperiode weer erg dichtbij.

De stereodia's van Berssenbrugge doen denken aan die Bernard Eilers maakte in 1940 in Amsterdam. Er zijn wel verschillen: die van Eilers tonen vooral het dagelijks leven en niet de oorlogshandelingen. En Berssenbrugge beheerste de stereotechniek nog perefecter dan Eilers.
In ons 'weblab' hebben we een poosje terug de stereobeelden van Eilers getoond in een speciale webviewer, die het diepte-effect zowel met als zonder speciaal brilletje zichtbaar maakt op het beeldscherm. Het zou prachtig zijn als de beelden van Berssenbrugge ook op een dergelijke manier beschikbaar komen!

of stuur een e-mail: arjan@arjandenboer.nl

Reacties