3 jul 2010

Schatkamer Domplein

Vandaag bezocht ik de 1 juli geopend eerste Schatkamer onder het Domplein. De entree is nog niet af, nu kom je nog binnen door de gangen van het UCK. Een bezoek kan overigens alleen met een gids van RonDom.

In de eerste kelder een heel fraai met drie beamers op de gewelfrondingen geprojecteerde filmpresentatie. Iets te zwaar aangezette visuele effecten en wat mij betreft te bombastisch door de aanzwellende filmmuziek. Acteurs die historische figuren (zoals Willibord) uitbeelden vind ik nooit echt overtuigend.

In de tweede kelder een expositie over de historie van het Domplein en over de toekomstplannen voor een veel groter ondergronds publiekscentrum. Initiatiefnemer en architect Theo van Wijk was er ook en vertelde bij de maquette hoe het moet worden: tussen de opgegraven pilaren van het ingestorte middenschip van de Dom door kunnen lopen en aan de 'aardlagen' zien wat hier allemaal heeft gestaan en is gebeurd. Maar het is een heel project om dat voor elkaar te krijgen zonder de archeologische resten aan te tasten. Streefdatum: 2013.

Er zijn ook aanraakschermen met video's, onder andere met een mooie 3D-reconstructie van het Romeinse castellum door mijn 'buurman' Jan de Rode. En op verschillende plaatsen zijn gedeeltes van de Romeinse ommuring zichtbaar blootgelegd en uitgelicht. Zo'n 1700 jaar oud!

Arjan den Boer

publicist en rondleider

informatie  |  agenda  |  english

1 jul 2010
5 jun 2010

Kunstroute Oud-Zuilen

8 mei 2010

Sirkeci-station, eindpunt van de Orient-Express

27 sep 2010

Opnames Tussen Kunst en Kitsch in Spoorwegmuseum

17 okt 2010

Schilderij Hendrik Keun in Ons Utrecht

Domplein, Utrecht terug naar tekst home